
20
HVITFISK
Norsk hvitfisknæring består av en variert fangstflåte og
har en prosessteknologi som stadig blir mer automatisert i
kampen for å holde arbeidsplasser i landet.
Felles for hele flåten er arbeidet med å levere
fisk av stabil og god kvalitet. Så har de enkelte
leddene i flåten mer særegne utfordringer,
eksempelvis linenæringen som ønsker seg
et kostnadseffektivt kunstig agn, mens i trål-
og snurrevadleddet er det fortsatt fokus på
fangstkontroll, artsseleksjon for utsortering av
uønsket bifangst og mengdekontroll for å øke
kvaliteten på fangsten. Konvensjonell industri
produserer klippfisk, saltfisk og tørrfisk.
Ettersom mer av prosesseringen blir automatisert
og kostnadseffektiv så er nye utfordringer å
kunne levere godt råstoff gjennom hele året.
God kvalitet på både ferskt og fryst råstoff
betyr blant annet fisk som ikke har blodspor,
parasitter eller som er nedfryst- eller tint
optimalt. Videre arbeid med kvalitet og det å
automatisere kvalitetsmåling er viktig. I tillegg
er det et stort kvantum med restråstoff som
har betydelig potensial til å kunne utnyttes
ytterligere. Derfor trengs FoU-innsats.
FHF har organisert forskningsinnsatsen på hvit-fisk
på fire områder; fiskeri- og fartøyteknologi,
industri konvensjonell, fersk og fryst torskefisk
og skalldyr, pluss rammebetingelser villfisk
som er felles for hvitfisk og pelagisk.