
10
HAVBRUK
Norsk havbruksnæring produserer fisk, bygger samfunn og
driver innovasjon i høyt tempo.
Norge er verdensledende på biologi og
teknologi innen havbruk, og hver dag spises
det 14 millioner måltider med norsk laks rundt
om i verden. I fjor skapte næringen verdier
for 62 milliarder kroner, og sysselsatte 33 000
årsverk (inkludert ringvirkninger fra havbruk).
Næringen har et betydelig potensial for videre
vekst, men det forutsetter bærekraftig drift
og utvikling. Et bærekraftig oppdrett som
sikrer at det miljømessige fotavtrykket holdes
innenfor akseptable rammer, er en forutsetning
for langsiktig vekst av næringen. For å kunne
utnytte en større del av potensialet som ligger
i oppdrett av laksefisk gjenstår det å løse noen
helt sentrale utfordringer og samtidig danne
solid kunnskapsgrunnlag for gode ramme-
betingelser for næringen.
Lakselus og fiskehelse- og velferd er eksempler
på områder som det trengs mer kunnskap om.
Det gjenstår også å løse utfordringer knyttet til
kvalitet og fiskesykdommer.
Aktører i næringen deler på resultater fra
forskningsinnsatsen, resultatene kommer hele
næringen til gode. I tillegg er næringen veldig
fragmentert, fra store globale konsern til små
lokale oppdrettere. Da er det å samle forsknings-innsatsen
et fornuftig grep, som gjøres
gjennom FHF.
FHF har organisert havbruksinnsatsen på fem
hovedområder; havbruk og miljø, kvalitet,
fiskehelse og fiskevelferd, fôr og fôrressurser
samt rammebetingelser.