
TEMABILAG UTGITT AV Tønsberg Næringsforening og Pulserende Kystperle
Nortura Tønsberg er en av de absolutt største
fabrikkene til Nortura - og virksomheten legger
igjen drøyt 400 millioner i skatter og avgifter
til lokalsamfunnet og kommunen.
ette viser et samfunnsregnskap
selskapet har fått laget. Skattene
og avgiftene er fra ansatte,
underleverandører og bønder.
Ellen Flø Skagen, som er kommunikasjonsdirektør
i selskapet, tror mange
ikke er klar over hvor store verdier som
skapes av bedriften.
– Nortura Tønsberg står for all p
roduksjon av grillpølser, spesialpølser
og leverpostei for Gilde og Prior.
Fabrikken er også en av de desidert
største arbeidsplassene i regionen med
ca. 550 årsverk og enda flere hoder.
Her jobber alt fra pølsemakere, slaktere
og skjærer – til selgere, veterinærer og
teknologer. Betydningen for regionen
av en slik bedrift kan nesten ikke
overvurderes.
Fremsynt plassering
Samfunnsregnskapet viser at fabrikken
kjøper inn varer og tjenester for
325 mill.
kroner, og utbetaler
455 mill. kroner til bønder i regionen.
– I tillegg kommer skattene og avgiftene
hele lokalsamfunnet til gode og kan gi
oss vekst og velstand; ikke minst nye
bedrifter. Det er opp til lokalsamfunnet
hvordan vi velger å bruke disse pengene,
sier kommunikasjonsdirektøren.
Hun mener at det ikke er tilfeldig at
fabrikken ligger nettopp der den ligger.
– Nortura Tønsberg flyttet fra Korten
i Tønsberg til Åstoppen på Sem for rundt
30 år siden. Det var fremsynt, for her er
det god plass og god plassering
i forhold til E18 og uten boligbebyggelse
eller detaljhandel tett på. Vi er helt
avhengig av god kommunikasjon og
gode veier med tanke på dyretransport
og varedistribusjon, så Vestfold er et
takknemlig fylke i så måte. Fabrikken
er dessuten sentralt plassert i forhold
til hele Østlandet.
Vi trenger hverandre
Flø Skagen syns det er spennende at
næringsmiddelindustrien er blitt så stor
i Tønsberg-regionen.
– Vi synes det er spennende å se at det
blomstrer i norsk matproduksjon – og er
opptatt av å fortelle at vi trenger hverandre,
både store og små. For eksempel
er det mange små lokalmatprodusenter
både i Vestfold og Norge, som kan
leve og blomstre fordi de kan få slaktet
dyrene hos oss. At norsk mat er kommet
på kartet er en kjempemulighet – og
det er opp til oss å fortelle hvilke verdier
som ligger i dette. En unikt høyt nivå på
både mattrygghet og dyrehelse er våre
viktigste fortrinn.
For Norturas del er det også en fordel at
selskapet eies av bøndene – og at hele
verdikjeden er norsk.
– Det garanterer at de verdiene vi skaper
blir igjen i Norge, og at bøndene får en
forutsigbarhet i sin økonomi og sin drift.
Totalt legger vi igjen 5,1 milliarder
i norske lokalsamfunn i skatter og avgifter
– det er verdier som ikke forsvinner ut av
landet til utenlandsk eierskap, slik vi ser
i stadig større grad hos mange andre.
Det er slikt vi skal leve av etter oljen.
Landbruket er en av de få helnorske
verdikjedene vi har, og den er den
desidert største kjeden på norsk fastland.
Det gir oss også mulighet til
å forvalte denne verdikjeden etter
de verdiene vi vil ha i Norge.
– Tror du Nortura vil fortsette å vokse
i fremtiden?
– Ja, vi en av Norges desidert største
matprodusenter og mat er noe vi alle
trenger. Så er det opp til oss å sikre at
denne produksjonen leverer på det
som er samfunnets krav til oss innen
både bærekraft, helse, verdiskaping
og dyrevelferd. Den oppgaven tar vi
på alvor hver eneste dag.
D
FAKTA OM NORTURA TØNSBERG:
• 536 sysselsatte årsverk
• 325 millioner kroner i kjøpte varer
og tjenester til underleverandører
• 455 millioner kroner utbetalt til
bønder
• 402 millioner kroner i skatter og
avgifter til kommunen
FAKTA OM NORTURA REVETAL:
• 38 sysselsatte årsverk
• 56 årsverk hos underleverandører
og konsumvirkninger
• 26 millioner i skatteinntekter
09