ØLTIPS I HAMBURG
15
Tysk kulturbrygger
TEKST: JØRGEN HEISHOLT GUNDERSEN FOTO: HOLSTEN
Tyskerne er glade i øl, og aller best liker de øl fra sitt eget distrikt. I Hamburg er det
derfor Holsten bryggeri som gjelder!
ØL REGNES SOM Tysklands nasjonaldrikk, og det
skummende brygget har en fremtredende rolle i
tysk kultur og historie. Allerede for 500 år siden tok
tyskerne lederposisjonen innen øl-brygging da kur-fyrst
Wilhelm den 4. av Bayern innførte renhetslo-ven,
som sier at øl kun kan brygges av malt, humle,
gjær og vann. Senere begynte andre nasjoner å
følge denne loven, Norge så sent som i 1912. I dag
er det over 3 500 bryggerier i hele Tyskland som
produserer øl i henhold til ”Das Reinheitsgebot”.
Hvert distrikt sitt øl
I delstaten Schleswig-Holstein, helt nord i Tyskland,
er det Holsten øl som er den ledende produsen-ten.
Bryggeriet ble etablert i 1879 og ligger rett
utenfor Hamburg. Under krigen fikk Holsten seg
en real knekk da bryggeriet ble bombet sønder og
sammen, men i etterkrigstiden blomstret produk-sjonen
opp igjen – mye takket være stor interna-sjonal
eksport. Særlig det engelske markedet la sin
elsk på Holstenøl, og fotballklubben Tottenham
spilte i mange år med logoen til det tyske bryggeriet
på brystet.
Egen festival
Holsten er opptatt av å bidra lokalt og har i over 80
år sponset både kultur og idrett, i og rundt Ham-burg.
I tillegg arrangerer de en egen festival inne
på bryggeriområdet hvert år i mai. Under festivalen
står en rekke kjente og mindre kjente artister på
scenen, mens publikum kan kose seg med
en kald og meget kortreist øl i hånden.
ERNTEBIER Holsten høstøl – toppgjæret
Farge: Mørk kobberfarge
Brygget på: bygg-, hvete- og rugmalt
Smak: God avrundet smak, litt slankere
kropp. Mild bitter ettersmak.