Page 47

TAKEOFF - nr. 2- 2015

MALAGA 47 Fargerik appetittvekker Malaga har gjennomgått store forandringer siden den gang. Men fortsatt er det den intime, innbydende og varme atmosfæren som gjennomsyrer byen. En forfriskende start på dagen i Malaga, er å dukke inn i matmarkedet Mercado Atarazanas, rett inn fra hovedgaten Alameda Principal. Den heste-skoformede hovedporten i mudéjar-stil tilhørte et maurisk skipsverft fra tiden da araberne hersket i Malaga (711–1487). Innenfor eksploderer inntrykk av frukt og grønn-saker fantasifullt dandert, disker med hel kanin, gri-selabber, marmorert kjøtt og hele skinker hengende i taket. I den delen der fiskeselgerne holder til, ropes det ut: Boquerones (sardiner), pulpo (blekksprut), mejillones (blåskjell)! Skjell jeg aldri har sett før, glitrer fuktig imot meg og skjerper appetitten. Små bardisker byr på et glass vin og en godbit fra sjøen. Her kan du peke og smake og nyte det yrende livet i markedet. Forbi farter turister, forretningsfolk og vaggende spanske husmødre med trillebagen på slep. Lyset faller inn gjennom et enormt glassmaleri i bakkant av markedet, som visstnok kunstskolen der faren til Pablo Picasso var lærer, har malt. Spasere for å bli sett Malaga har ikke alle de stolte og flotte historiske monumentene som Sevilla, Cordoba og Granada kan skilte med. Kanskje nettopp derfor er byen litt mer avslappet? For meg holder det lenge å gå i trange gater og betrakte arkitekturen som er så forskjellig fra hjemme. Eldgamle murer med bro-derte utspring i tre og smijern, små balkonger med blomster, bilder av jomfruen med Jesus-barnet. Og menneskene som yrer og får gatene til å blomstre. Hvis været er deilig, er det bare å skrå over hovedgaten rett ut for den populære gågaten Calle Marques de Larios, forbi turistinformasjonen og inn i skyggen til den frodige Paseo del Parque. Parken der de lokale gjerne pynter seg for å se og bli sett på sin spasertur. Historien om parken er romantisk. Malagas to mektigste familier ble forent i et gifte-mål, og på bryllupsreisen rundt i verden, samlet paret vekster fra stedene de besøkte. Resultatet er Paseo del Parque. Strand og sardiner Parallelt med parken ligger Muelle Uno (Molo 1), tegnet av arkitekten José Segui. I 2011 ble den gamle havnen skapt om til en lekker promenade med bølgende hvit pergola og moderne kafeer og butikker på rad og rekke. Promenaden ender ved fyrtårnet La Farola, og der åpenbarer Malagas utrolig flotte bystrand seg. La Malagueta byr på lys sand, frisk sjø og et knippe ”chiringuitos” eller strandkafeer. I mars–april er badevannet ikke kal-dere enn 16–17 grader. Og når sola varmer, tennes kullgrillene og du kan kjenne lukten av grillede sardiner, eller ”boquerones”. Retten er så typisk for Malaga, at folk derfra kalles ”Boquerones” av andre spanjoler. Fra Muelle Uno ser Malaga imponerende ut. Langs fjellskråningen troner den mauriske borgen Alcazaba, som ble bygget i 1063, bak doble murer opp til den litt yngre borgen Gibralfaro. Bak palmene i Paseo del Parque, kneiser majestetiske bygg som rådhuset, det tidligere posthuset og den spanske bank. Bodega med Banderas Tett ved foten av Alcazaba, ligger et romersk teater hugget inn i fjellsiden, og i bakken under glassmontre Annengenerasjons-eier Pedro Cobos Ordonez, ønsker velkommen til den sjarmerende baren og restauranten Bodega El Pimpi.


TAKEOFF - nr. 2- 2015
To see the actual publication please follow the link above