MARKEDSADGANG
FHF skal bidra til gode handelsbetingelser for sjø-matnæringen
gjennom forskningsbasert dokumen-tasjon
av effekter, konsekvenser og potensialer.
VIKTIGE RESULTATER OG HENDELSER
• Det er utviklet et verktøy for registrering av mat-
svinn i sjømatbedrifter.
• Et klimaregnskap for et 20-talls verdikjeder i sjø-matnæringen
er utviklet.
• Det er kartlagt hvilke avtaler og rettsakter som er
relevante for sjømatnæringen, og hvilke konse-kvenser
et eventuelt bortfall av EØS-avtalen vil ha
for næringen.
Prioriteringer
• dokumentasjon av rammebetingelser for ekspor-ten
(støttestrukturer, prosedyrer, handelsavtaler,
reguleringer, dokumentasjonskrav m.m.)
• gjennomføre analyse av valuta og konkurranse-posisjon
• kartlegge mengder av og årsaker til matsvinn
samt utvikle verktøy for registrering og rapporte-ring
av matsvinn
• fremskaffe oppdatert kunnskap om klimaspor/
miljøregnskap for sjømatnæringen
Resultater og aktiviteter
Internasjonalisering av Norsk Standard NS 9405:
Krav til etiketter for merking av distribusjonsenhe-ter
og paller ved omsetning av fisk og fiskevarer
Det er ønske om å bidra til at alle land i Europa får
en felles standard med krav til etiketter for merking
av distribusjonsenheter og paller ved omsetning av
fisk og fiskevarer, basert på NS 9405:2014. Prosjek-tet
for utvikling av en europeisk standard basert på
NS 9405 er godkjent av Den europeiske standardi-seringsorganisasjonen
CEN.
Standard Norge har i 2019 forberedt standarden
for publisering med en del tekniske endringer.
Prosjektet har vært gjennom siste og avgjørende
avstemming blant CEN-medlemsland. Disse hadde
frist 2. januar 2020 for å avgi sin stemme for stan-darden.
Den europeiske standarden blir publisert
11. mars 2020 og gjøres tilgjengelig for salg i Euro-pa
den 18. mars 2020. (Prosjekt 901206)
Sjømatnæringen: valuta og konkurranseposisjon
2016–2019
Prosjektet skal bidra til økt kunnskap om hvordan
svingninger i den norske kronen påvirker presta-sjonen
og konkurranseposisjonen til den norske
sjømatnæringen. Det skal gi forbedret evne til å
forutse konsekvenser av fremtidig valutauro, og
gi et årlig valutakorrigert bilde av prestasjonen til
sentrale aktører i sjømatnæringen.
Resultater fra siste års analyse er at kronekursen
har holdt seg fortsatt svak gjennom 2018 og inn i
2019, til tross for tiltagende vekst i norsk økonomi
og to hevinger av styringsrenten det siste halvåret.
Den handelsveide valutaindeksen for sjømat endret
seg lite fra 2017 til 2018, med en svekkelse på 1 %.
Det anslås et i sum svakt positivt bidrag fra valuta
til eksportinntektene i alle de tre store sektore-ne
(hvitfisk, pelagisk, oppdrett). Kronekursen har
utviklet seg noe ulikt mot henholdsvis euro og
dollar. Dette gir blant annet et skille mellom fryste
produkter (som ofte er mer eksponert mot dollar)
og ferske (som er mer eksponert mot euro). Ek-sportverdien
for sjømat økte med 4,8 % fra 2017 til
2018, og vi anslår at denne økningen ville ha vært
på 3,4 % hvis ikke kronen hadde vært noe svakere i
2018 enn året før. (Prosjekt 901325)
Kartlegging av mengder og årsaker til matsvinn i
sjømatnæringen
Prosjektet har som mål at sjømatnæringen innen
2020 skal avgrense hvilke deler/fraksjoner av
restråstoff som faller inn under definisjonen av
matsvinn.
Prosjektet skal kunne gi en første oversikt over reel-le
tall på matsvinn i matindustrien. Nytteverdien vil
være en styrking av dokumentasjonen av miljømes-sig
bærekraft i sjømatindustrien for både villfisk og
oppdrettsfisk.
Resultater fra 2019 er at mengde matsvinn er be-regnet
for alle anleggene som er med i prosjektet.
Kilo matsvinn per tonn produsert mat benyttes som
forholdstall for å oppskalere til nasjonale tall. For å
hente inn data er det utviklet et rapporteringsverk-tøy
(demo) som baserer seg på bruk av et elektro-nisk
spørreskjema. Verktøyet har vært testet hos de
ulike bedriftene, og innspillene har blitt brukt til å
forbedre verktøyet, spesielt med tanke på hvordan
spørsmålene er formulert. Det ble gjennomført en
workshop med referansegruppen og representan-ter
fra bedriftene i oktober, hvor prosjektstatus og
rapporteringsverktøy ble presentert. Lenke til og
veileder for rapporteringsverktøyet er sendt ut til
alle anleggene. Per dags dato er det kommet inn
svar fra halvparten av bedriftene. (Prosjekt 901375)
Klimaregnskap for norsk sjømatnæring
Prosjektet har i kortform gått ut på å beregne
klimaavtrykket til over 20 norske sjømatproduk-ter
(fra havbruk og fiskeri), sammenligne utvalgte
norske sjømatprodukter med utvalgte europeiske
landbaserte kjøttprodukter, foreslå tiltak og vurdere
61 FHF Årsrapport 2019 FELLESOMRÅDER
/
/
/