Holdbarhetskriterier for tørrfisk og foredlede pro-dukter
Næringsmiddelbedrifter er pålagt å merke pro-duktene
sine med holdbarhet. Holdbarheten angis
som en dato som forteller hvor lenge produktet vil
oppfylle de krav som bedriften selv setter til pro-duktkvaliteten.
Sammen med holdbarhetsdatoen
skal det følge informasjon om lagringsbetingelser
(temperatur, fuktighet og lysforhold). I dag kjenner
vi ikke til hvilke holdbarhetskriterier som er rele-vante
for tørrfisk, og hvor lenge den kan lagres.
Prosjekt 901306 hadde som mål å etablere hold-barhetskriterier
for tørrfisk, slik at holdbarhetsdato
kan fastsettes på et vitenskapelig grunnlag.
Prosjektet ble avsluttet i 2019. Målinger gjennom
3,5 år avdekket ikke vesentlige kvalitetsforskjeller
basert på de aktuelle kvalitetsparameterne. Ut fra
et kommersielt synspunkt kan tørrfisk etter denne
perioden fortsatt anses som et sluttprodukt med
høy kvalitet. Resultatene kommer til å være veile-dende
for merking med «best før-dato» basert på
forordning (EU) nr. 1169/2011, som trådte i kraft
13. desember 2016. Video om resultater på «hold-barhet
tørrfisk» er tilgjengelig her: https://youtu.
be/fNPILg6cwCo og https://youtu.be/lxk4cRpHy8U
Tørrfisknæringen har over mange år sett en lavere
etterspørsel etter de tradisjonelle foredlede tørr-fiskproduktene.
Ferdig utvannet tørrfisk kan gjøre
produktet mer tilgjengelig for forbruker. Imidlertid
har tørrfisk som bløtet produkt kort holdbarhet
kjølelagret. Økt holdbarhetstid kan oppnås ved
frysing før produktet selges som opptint/kjølela-gret.
Hensikten med dette prosjektet er å under-søke
hvor lang holdbarhet det er mulig å oppnå
på bløtet tørrfiskfilet fra rundfisk, hvor produktet
pakkes i vakuum eller skinpack før innfrysing og
tining. Bakterienivået er målt rett etter bløting, og
resultatene viser at dette nivået sannsynligvis er en
sentral utfordring for å kunne oppnå økt holdbar-het
på ferdig bløtet tørrfiskprodukt. Av tiltakene
som er forsøkt, er det bare høytrykksbehandling
som har redusert bakterienivået. Bedriftene har fått
et godt grunnlag for å sette holdbarhet på pakken.
(Prosjekt 901536)
Kunnskapsstatus på salt til saltfisk- og klippfiskpro-duksjon
Bakgrunnen for å lage utredningen er behovet å
få en oversikt over kunnskapen vi har om salt som
brukes til produksjon av salt- og klippfisk. Salt er
en viktig og sentral bestanddel i produktet, men
hva vet vi om hvordan salt påvirker utbyttet eller
produkt¬kvaliteten? Det har tidligere blitt gjen-nomført
forsøk for å studere kvaliteten på salt som
brukes til salting av fisk, men resultatene er verken
samlet eller lett tilgjengelige. I dette prosjektet er
det utarbeidet rapporter og faktaark som sam-menfatter
kunnskapsstatusen. Det viser seg at
saltets sammensetning påvirker produktkvaliteten. I
tillegg viser det seg at andre forhold også påvirker
produktkvalitet og utbytte, for eksempel hvorvidt
råstoffet har vært frosset og tint og temperaturen
under salting. (Prosjekt 901377)
Gjenvinning av salt og saltlake
Det er et stort økonomisk potensial for gjenbruk
av ikke-løst salt. Det vises at det er realistisk å anta
at 40 % av saltet kan gjenbrukes. Fra et HMS-per-spektiv
er effektivisering av denne arbeidsopp-gaven
en viktig forbedring i produksjonen. I dag
gjennomgår saltet en vaskeprosess for å gjenvinne
det uløste saltet, men denne er ikke tilfredsstil-lende.
I dette prosjektet er det videreutviklet en
prosess for rensing av saltkrystaller. Prototyp testes
våren 2020. Foreløpig uttesting har vist lovende re-sultater,
med kvalitet egnet og godkjent for direkte
gjenbruk. (Prosjekt 901380) Videosnutt om prosjek-tet
kan ses her: https://youtu.be/1phMUXmGzxg
Effektiv avemballering av frosne fiskeblokker
Håndteringen av fiskeblokker gjøres i dag av én
til to personer som løfter blokken fra pall, fjerner
emballasje og deretter løfter blokken over på et
transportbånd for å sende den til tining. Dette
prosjektet har som mål å automatisere denne
prosessen. Det vil minke faren for arbeidsulykker
og sykemeldinger. Utstyrsleverandøren har i dette
prosjektet i 2019 brukt tid på å utvikle cellens
forskjellige funksjoner og konstruere poseåpner, og
har nå ferdigutviklet griperen, slik at robotløsnin-ger
kan tas i bruk i løpet av første kvartal 2020, se
video. (Prosjekt 901390)
Status strategisk satsing fremtidens klippfiskpro-duksjon
Satsingen er bredt forankret i klippfisknæringen,
ikke minst hos de største aktørene. Satsingen har
fokusert på områder som FHF ikke har prioritert
tidligere, slik som automatisk kuttede flak for videre
pakking i egnet emballasje med fast vekt, auto-matisk
utvanning av oppkuttet klippfisk for videre
bearbeiding til ferske eller fryste porsjoner som
pakkes automatisk i egnet emballasje, og utvikling
av teknologi for automatisk pakking i egnet em-ballasje.
To prosjekter ble igangsatt som følge av
satsingen i 2018 og et nytt prosjekt i 2019.
Målsettingen i det første prosjektet er å utvikle et
visjonssystem for vektestimering og et «proof of
concept» med eksisterende vannstråleskjæremas-kin.
Resultatene er forsinket og blir presentert mot
slutten av februar 2020. (Prosjekt 901537)
51 FHF Årsrapport 2019 HVITFISK
/
/watch?v=fNPILg6cwCo&feature=youtu.be
/watch?v=fNPILg6cwCo&feature=youtu.be
/watch?v=lxk4cRpHy8U&feature=youtu.be
/
/
/
/watch?v=1phMUXmGzxg&feature=youtu.be
/watch?v=jrfI8LDO9E4&feature=youtu.be
/watch?v=jrfI8LDO9E4&feature=youtu.be
/
/
/youtu
/lxk4cRpHy8U
/1phMUXmGzxg